Podłogi bambusowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jest to głównie zasługa jej niesamowitej wytrzymałości i eleganckiej formy, przez co coraz częściej jest wybierana do polskich domów. A czy bambusowe podłoże sprawdza się, np. w kuchni? Jakie są zalety takiego rozwiązania?
Podłoga z bambusa
Wyrazisty kolor desek wynika z procesu obróbki. Naturalny bambus ma słomkowy odcień, a ciemnobrązowa wersja wynika z procesu karmelizacji i charakteryzuje się jednocześnie większą wytrzymałością na ściskanie i twardością. Bez problemu można także rozróżnić bambus pleciony od bambusa klejonego. Prostokątne elementy w przekroju poprzecznym świadczą o klejeniu, a nieregularność oznacza plecenie.
Na etapie produkcyjnym, stosując różne techniki, można uzyskać różne wzory deski bambusowej, np. „tygrysią” lub „pasiastą”. Dostępne są również deski tarasowe. Elementy wykonane z 4-6-letniego bambusa bardzo dobrze radzą sobie z wilgocią i bez problemu można stosować je np. w łazienkach.
Zastosowanie dodatkowych warstw lakieru, powoduje większą odporność materiału na uszkodzenia i zanieczyszczenia. Montażu można dokonać samodzielnie, układając podłogę pływającą (na specjalne zamki) lub wykorzystując klej.
Chcesz wiedzieć więcej o podłogach z bambusa? Sprawdź: https://wild-wood.pl/podloga-bambusowa/.
Podłoga bambusowa w kuchni
Kuchnia uważana jest za serce domu – miejsce, gdzie spotyka się rodzina, niestety w tego rodzaju pomieszczeniach znajduje się dużo wilgoci. Trzeba się również liczyć z większym ryzykiem zabrudzenia podłogi. Najpopularniejsze w takim miejscu są kafelki. A co jeśli chcielibyśmy wykończyć to pomieszczenie eleganckim drewnem? Czy bambus jest odpowiednim rozwiązaniem?
Podłoga w kuchni powinna posiadać dużą odporność na wodę i zachowywać dobrą przyczepność. Powinna być też niewrażliwa na deformacje i być łatwa do czyszczenia. Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie bardzo twardego materiału z zaimpregnowanym wierzchem. Deska bambusowa spełnia takie wymagania i nadal ma wysokie walory estetyczne. W razie potrzeby można poddać je odnawianiu, choć odpowiednie lakierowanie chroni ją przed rozsychaniem się i pęcznieniem. Dzięki temu przez lata zachowuje również swoją barwę.
Bambusowa podłoga w kuchni bardzo dobrze się prezentuje, ale wymaga dużo więcej pielęgnacji niż, np. płytki ceramiczne. Warto przeanalizować jak często coś przesuwamy po podłodze i jak często coś nam upada oraz jak długo w ciągu dnia deski będą wystawione na światło słoneczne, które w dłuższym okresie może spowodować wyblaknięcie materiału. Podłoga bambusowa może być też nieznacznie droższa od innych rozwiązań drewnianych. Warto jednak zwrócić uwagę, że bambus potrzebuje na odnowienie około 5 lat, a nie kilkunastu, jak w przypadku naszych rodzimych drzew, przez co w mniejszym stopniu wpływamy w negatywny sposób na środowisko.
Jak pielęgnować podłogę bambusową?
Podłoga bambusowa nie różni się od innych pod względem czyszczenia i pielęgnacji. Systematyczne odkurzanie i usuwanie piachu zabezpieczy ją przed niechcianymi zarysowaniami. Dobrą praktyką jest zabezpieczenie bambusowych desek specjalnymi preparatami, które zapobiegają przedostawaniu się brudu i wody.
Regularność takich zabiegów pozwala zachować blask surowca i utrzymać jego wytrzymałość. Warto skonsultować wybrane przez nas środki z dystrybutorem, który doradzi najlepsze dostępne rozwiązania. Konserwacja jest gwarancją, że deski pokryte warstwą ochronną nie przebarwią się.