Jaki nóż do pizzy sprawdzi się najlepiej?

W domu miłośnika włoskiej kuchni nie może zabraknąć praktycznego noża do pizzy, który umożliwi pokrojenie wypieczonego ciasta oraz ciągnącego się sera na równe i estetyczne kawałki.

Nóż do pizzy – idealny do restauracji i do domu

Nie ulega wątpliwości, że pizza to jedna z najbardziej znanych na całym świecie potraw kuchni włoskiej. Okrągła, prostokątna, z dużą ilością sera, kiełbasy lub warzyw – wariantów pizzy powstało całe mnóstwo. Ta tradycyjna włoska potrawa składa się z płaskiego drożdżowego placka posmarowanego sosem oraz dodatków w postaci sera, wędlin, ziół, warzyw, owoców morza i innych. Niezależnie od wielkości, kształtu czy dodatków każda pizza smakuje wyśmienicie, a serwuje się ją pokrojoną na równe kawałki.

Porcjowanie chrupiącego ciasta z dodatkami nie należy do prostych czynności – deska przesuwa się po blacie, a ser lepi się do noża. Każdy miłośnik pizzy zna to doskonale. Jak uniknąć tego typu sytuacji? Jedynym słusznym rozwiązaniem jest użycie noża do pizzy. Narzędzie to sprawdzi się zarówno w domu, jak i w restauracji serwującej drożdżowe placki z dodatkami.

Jaki nóż do pizzy wybrać? Rodzaje noży

Dobry tasak kuchenny, nóż szefa kuchni, nóż Santoku, nóż do krojenia warzyw – narzędzia ułatwiające przygotowanie i serwowanie potraw można wyliczać bez końca. Większość z wymienionych typów noży kuchennych znajduje się w każdym mieszkaniu. W zestawach noży oferowanych jest nawet 12 albo więcej praktycznych narzędzi. Wśród nich nie może zabraknąć również noża do pizzy.

Zazwyczaj jest to niezbyt długi nożyk wyposażony w profilowany trzonek oraz ząbkowane ostrze w kształcie półksiężyca. Klinga obowiązkowo posiada otwory, które zapobiegają przyklejaniu się sera do narzędzia. Dość często spotykanym akcesorium do porcjowania pizzy jest również niewielkie radełko. Jest to narzędzie z okrągłym ostrzem i krótką rękojeścią. Podobnie wygląda okrągły nóż do pizzy – jest większy od radełka i znacznie ostrzejszy, nie posiada też trzonka, ale silikonową osłonkę umożliwiającą trzymanie go w ręce.

Typowo włoskim narzędziem wykorzystywanym do krojenia pizzy jest mezzaluna. To akcesorium wyglądem przypominające dobrze znany siekacz do ziół. Nóż składa się z ostrza w kształcie półksiężyca oraz dwóch rączek, usytuowanych na obu końcach narzędzia. Mezzalunę wykorzystuje się przede wszystkim w pizzeriach oraz restauracjach, rzadziej w domach.

Nóż do pizzy stalowy czy tytanowy?

Zastanawiasz się, który nóż do pizzy będzie najlepszy? Swój wybór uzależnij nie tylko od rodzaju narzędzia, ale również od materiału, z jakiego zostało wykonane. To on w głównej mierze odpowiada za jakość noża, łatwość jego użytkowania oraz żywotność. Ekspert sklepu meblujesz.pl poleca przede wszystkim wysokiej jakości noże stalowe oraz tytanowe.

Pierwsze produkowane są ze stali nierdzewnej oraz węglowej, rzadziej damasceńskiej. Noże ze stali nierdzewnej są odporne na korozję, solidne i wytrzymałe. Mogą jednak niszczeć pod wpływem kwasów z owoców – podobnie, jak i noże ze stali węglowej. Ostrza noży ze stali są twarde, a zarazem łatwe do ostrzenia.

Jednymi z najtrwalszych i najwytrzymalszych noży do pizzy są konstrukcje tytanowe. Cechuje je duża ostrość oraz długa żywotność. Noże tytanowe są lżejsze od stalowych, trudno je uszkodzić lub złamać. Są to rozwiązania drogie, tańsze modele zazwyczaj nie są w całości wykonane z tytanu, a jedynie pokryte powłoką tytanową.

Ostrza noży do pizzy zrobione mogą być również z ceramiki. Są to narzędzia o cienkich, ale ostrych klingach. Je również cechuje wytrzymałość i odporność na korozję. Noże ceramiczne szybko się tępią, a używanie niezaostrzonego narzędzia może doprowadzić do załamania ostrza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here